Albo zakup je w ASO bądź podpytaj się o numery oryginału i zadzwoń do intercarsu to może coś znajdą. A jak nie podadzą numeru to jutro może w EDKA zobaczę.
Klimatyzacja przestała działać
Zwiń
X
-
Klimatyzacja przestała działać
Przejżałem parę tematów związanych z tym problemem ale niestety nie znalazłem nic co pasowałoby do mojego.
Otóz załaczyłem klimę, poczułem spadek obrotów jak zwykle, potem poczułem jak sprężarka się wyłaćzyła i ponownie włączyła i tak chyba jeszcze raz i efekt końcowy wygladał tak: smrud spalenizny w kabinie i dymek spod maski. Od tej pory sprężarka przestała pracować.
Stawiam że padło sprzegło spręzarki ale niepokoi mnie sposób w jaki się to stało - czyżby doszło do zwarcia w cewce czy może jakiś opór miała sprężarka ??? Dodam że parę dni przed tym faktem wymieniaem chłodnicę klimy i napełniałem na nowo układ. Jeszcze jedno co zauważyłem nowego to powstawanie lodu na przewodzie wylotowym z parownika - zazwyczaj był on mocno spocony ale nigdy nie zauważyłem lodu. Czy to może świadczyć o niewłaściwym napełnieniu ukladu czynnikiem co w efekcie uszkodziło sprzęgło ?
-
-
Zamieszczone przez robekcooljeśli układ masz nie rozszczelniony możesz sprawdzić ilość czynnika wypompowując go.
jaka była różnica między starym a nowym czynnikiem ( waga) podczas obsługi?
Co do ilości wpompowanej to dostałem zapewnienie że jest go tyle ile powinno - czyli 750 g + 50 g. Robił mi to mój znajomy.
A co do ukladu to raczej jest 100% szczelny
Jeszcze jedno sprawdziłem - napięcie na kostce która dochodzi do sprężarki. Odpaliłem silnik, włączyłem klimę, wentylatory się kręcą a napiecie na kostce przy sprężarce jest ok. 6,2 V i cyklicznie skacze do ok 7,6 V. Co to może oznaczać ???
[ Dodano: Sro 22 Cze, 11 07:46 ]
Zamieszczone przez hsurimSprawdź omomierzem cewkę.
Macie może jakiś schemat instalacji elektryczny manualnej klimatyzacji do OI ?
I teraz 3 pytanie - czy sprężarka przy manulanej klimatyzacji chodzi ciągle po załaczeniu czy powinna się załaczać i przy odpowiednich warunkach rozłaczać i tak cyklicznie. Bo ja ma wrażenie że moja to jak już ię załaczyła to pracowała na okrągło
Komentarz
-
Komentarz